vinogradi_1

Grožđe s plodne zemlje na padinama brda i brdašaca uz Dunav, daje prepoznatljiva vina Hrvatskoga Podunavlja. To su vina za ručak, za svakidašnji užitak, za pijuckanje u velikim društvima, vina kojima će se svatko rado vratiti.

Na Banovu brdu, na južnim padinama brežuljka koji se proteže 12 kilometara od Dunava prema zapadu, grožđe je zaštićeno od hladnih udara sa sjevera i upija više sunca od onoga na ravnini. Tamo, na podlozi od lapora, černozem, crno tlo koje lozi daje obilje hrane, prekriva les, žutu zemlju koja vinu jamči mineralnost. Prava je to kombinacija za vina koja se piju u biranim društvima i uz najbolju hranu, vina za svečane večere, vina koja se dugo pamte.

A na malom dijelu toga gotovo savršenog vinogradarskog položaja raste najbolje grožđe koje Baranja može dati. Riječ je o Zlatnom brdu, položaju koji su još Rimljani nazvali Aureus Mons, a njemački vladari tih prostora dali su mu ime Goldberg. Graševina, chardonnay i cabernet sauvignon u vinogradu Goldberg daju vina za posebne prilike, vina koja se sanjaju, vina koja su dostojna prinčeva.