podunavlje

Milijunima godina vjetrovi koji pušu uz Dunav nose pijesak s raznih strana. Istresaju ga na obronke Banova brda i stvaraju žuto tlo koje se zove prapor. A moćni Dunav plavi svoje obale i na prapor nanosi černozem, bogatu crnu zemlju na kojoj svaka biljka uspijeva bolje nego bilo gdje drugdje.

Tisućama godina stanovnici Podunavlja sade vinovu lozu kojoj crna zemlja na površini vinograda daje dovoljno hrane da obilno rodi, a praporna žuta ispod nje grožđe čini posebnim. Daje mu karakter.

Stotinama godina Dunav je u Hrvatsko Podunavlje iz carskih i kraljevskih gradova nosio mudrost. U Beču i Budimpešti ljudi su učili kako iz prekrasnog grožđa napraviti izvrsna vina. Ti su ljudi zaslužni da su Mađari taj kraj nazvali Boranya, što znači vinska majka.

Desecima godina oni dokazuju i kako cabernet sauvignon, merlot, crni pinot, frankovka, rajnski rizling i chardonnay u Podunavlju uspijevaju dobro kao u Francuskoj i Njemačkoj odakle su potekli.

Godinama Vina Belje predvode vinare Podunavlja i svake godine ispisuju novu vinsku priču. A u njima glavni je lik princeza graševina, sorta kojoj su mnoge zemlje bile maćehe i iskorijenile je. Prigrlila ju je vinska majka Baranja, a graševina je na tu ljubav odgovorila zlatom u čaši. I Vinima Belje podarila naziv Princa Hrvatskoga Podunavlja.