podrum

Stari podrum Vina Belje prvi se puta spominje u opisima Mohačke bitke iz 1526. Godine kada su u njemu boravili turski vojnici velikog vojskovođe Sulejmana Veličanstvenog, kada je ovaj prostor korišten u svrhu konjušnice i barutane, a donja etaža kao tamnica.

Podrum osim što je najstariji u regiji ima još mnogo odlika. S preko 1200 m2 je najveći u Hrvatskoj,  a građen je na poseban način tako da ima dvije etaže. Gornja etaža zove se „gator“, te je tipična za Baranju, jer podrum nije ukopan pod zemlju, već je ukopan u Banovo brdo koje potpuno jednako imitira klasični vinski podrum, kakva je donja etaža podruma.

Na gornjoj etaži nalazi se ukupno 71 velika bačva od Slavonskoga hrasta iz šume Spačva, a od toga ih je 17 kapaciteta 10 000 litara, a ostalih 54 kapaciteta 2000 litara. Tu je smješteno i najveće blago svakog vinskog podruma – vinska arhiva u kojoj odmara preko 20 000 boca, a među njima najstarije iz 1949. Godine. U sklopu podruma nalazi se i kušaonica vina gdje uz stručno osoblje možete kušati i upoznati se sa Vinima Belje.