Vino

Vrhunsko suho crno vino kontroliranog podrijetla vinogorja Baranja, punjeno u boce od 0,75 l s plutenim čepom.

Vinograd

Položaj Karanačka planina, sadnja 2004.godina.
Smjer redova S-J, na nagnutim terenima visine 140-160 m/nm. Tlo je degradirani černozem na lesu relativno dubokog A horizonta.
Međuredni prostor je zatravljen.

Sorta

100% Frankovka

Berba i vinogradarska godina

Treća dekada listopada (26.10) 2012. godine. Vegetativni ciklus razvoja vinove loze 2012. godine obilježen je toplim proljećem i izrazito suhim i vrućim ljetnim razdobljem. U takvim se uvjetima razvilo grožđe iznimne kakvoće. Berba 2012. bila je izuzetna godina za crne sorte grožđa, imale su iznimno visoke koncentracije šećera, ali i odličnu obojenost i izražene sortne arome.
Frankovka je rodila malim, zbijenim, tamnim grozdovima, visokog sadržaja šećera, boje i voćnih aroma, čija je koncentracija dodatno naglašena kasnijom berbom i prosušenim bobicama.

Vinifikacija

Ručna berba grožđa u kašetice, selekcija najboljih trsova i grozdova, fermentacija uz maceraciju u inox vinifikatorima u trajanju od 14 dana, prešanje i nastavak malolaktične fermentacije u velikoj bačvi od slavonskog hrasta.
Dozrijevanje 12 mjeseci u velikoj bačvi.

Čuvanje

Uživati odmah i/ili čuvati, vino će se nastaviti razvijati u boci do minimalno 10 godina.

Bilješke s kušanja

Poseban karakter ovog vina dolazi od izabranih prosušenih bobica odnjegovanih u bačvama od slavonskog hrasta i tišini stoljetnog podruma. Vino je modernog stila, puno i toplo s primjetnom ali nenametljivom taninskom strukturom fino zaokruženo s izraženom voćnošću. Duboke tamno rubinsko-crvene boje, osebujnog bouqueta i bogate strukture, intezivno koncentrirano i začinjeno aromama tamne višnje i šljive te fino naglašene arome odgođene berbe, ovo vino dugotrajnog i bogatog okusa savršeni je izbor uz jela od crvenog mesa i divljači.
Uživati na temperaturi od 18 do 20 ̊C.
Alkohol 15,0 %vol.